Pop-up Sproeiers Aanleggen: Een Alles-in-één Beginnersgids

Anlägga Pop-up-bevattning: En komplett nybörjarguide

En vacker grön gräsmatta som nästan sköter sig själv: vem drömmer inte om det? Går du ofta omkring med en vattenslang eller bevattningssprinkler och undrar: skulle det inte kunna vara enklare? Ett automatiskt bevattningssystem med pop-up-sprinklers är den perfekta lösningen. Dessa sprinklers försvinner snyggt ner i marken när de inte vattnar och kommer upp så snart det kommer vatten i systemet.

Låter detta som en perfekt lösning? Läs då vidare.

 

I denna nybörjarguide utforskar vi steg för steg hur pop-up-sprinklers fungerar, vilka förberedelser som behövs och hur du installerar och justerar dem. Vi guidar dig med kortfattade, tydliga förklaringar. Du lär dig allt som ingår, från kontroll av vattentrycket i dina ledningar och grävning till noggrann inställning av sprinklerhuvudena.

Pop-up-sprinklers är kända som ett praktiskt sätt att förse grönskan med tillräckligt med vatten. Men den praktiska sidan av installationen kan ibland utgöra ett stort hinder: “har jag rätt verktyg?”, “måste jag gräva djupt?”, “kan ledningarna läcka?” och “overlever systemet vintern?”.  Oroa dig inte. Vi kommer att ta upp alla dessa frågor och du kommer att se att installationen av pop-up-sprinklers kan vara enkel. Låt oss börja från början.

1. Vad Är En Pop-up-sprutare?

En pop-up-sprutare är ett sprinklerhuvud som i viloläge gömmer sig i marken, ofta precis under gräsmattan. Så snart vattentrycket ökar, ‘poppar’ detta sprinklerhuvud upp och börjar spruta vatten.

Konstruktionen gör att du knappt märker bevattningssystemet när sprutan inte är aktiv. Detta har två fördelar:

  • Du behöver inte dra runt med slangar eller sprinklers vid bevattning. Dessa förblir på plats under marken efter installationen.
  • Din trädgård ser snygg ut och du märker knappt bevattningssystemet. Så du snubblar inte över sprinklers.

Hur fungerar det i praktiken?

I grund och botten har du ett ledningssystem som löper under marken. Dessa ledningar får vatten från en kran eller från en bevattningspump. När trycket i ledningen ökar, trycker vattnet upp sprinklerhuvudet. Efter bevattningen minskar trycket och huvudet sjunker ner under gräsmattans kant. På så sätt bevattnar du din gräsmatta enkelt, utan komplicerade delar.

Pop-up-sprinklers finns i olika märken och utföranden. Tänk på modeller med en fast sprutvinkel eller sprinklers som roterar. Den ena varianten kan täcka en större yta än den andra. Var alltid uppmärksam på sprutmönstret: vissa är perfekta för små stadsträdgårdar, andra för större gräsmattor. På så sätt väljer du en variant som passar bra till din trädgårds form och storlek. Oavsett om du vill bevattna en smal remsa bredvid terrassen eller en stor bakgård, finns det en lösning för varje situation.

Pop-up-sprinklers från BluGarda i aktion

 

2. Varför Ett Pop-up-sprutare-system?

Är du trött på att gå upp tidigt varje morgon för att vattna? Och har du ingen lust längre att släpa runt på vattenslangar? Då är ett automatiskt bevattningssystem en lösning. Pop-up-sprinklers hyllas ofta för sin diskreta design. Du ser dem inte, förutom när de vattnar. Det är inte bara en fråga om estetik, utan också om säkerhet. Klippning av gräset eller lek med barn i trädgården? Med pop-up-sprinklers behöver du inte vara uppmärksam på utskjutande delar.

Dessutom sparar du vatten. Det låter kanske konstigt: för du installerar ju ett helt bevattningsnätverk? Men just för att du kan ställa in bevattningstiderna och vattenfördelningen ofta är jämn, undviker du onödigt spill. Ett väl inställt system ger en mycket bättre fördelning än när du själv viftar runt med vattenslangen slumpmässigt. Och om du dessutom väljer regnsensorer eller fuktighetssensorer, stannar systemet vid regnigt väder. På så sätt ger du växterna det de behöver, utan överdrivet vattenförbrukning.

Det finns ytterligare en fördel: tidsbesparing. Föreställ dig att du behöver en kvart varje dag för manuell bevattning. Det blir en hel del under en växtsäsong. Med ett pop-up-system kan du använda alla dessa värdefulla minuter till något annat. Kanske får du tid över för en kopp kaffe i morgonsolen eller ett spel med barnen. Det låter härligt, eller hur?

3. Behov och Förberedelser

Vattentryck från kran eller bevattningspump

En av de första sakerna du bör tänka på är vattentrycket. Om du vill installera ett pop-up-sprinklersystem är det viktigt att ha rätt vattentryck. Tänk på vilken källa du vill använda: kranvatten från en utomhuskran eller en bevattningspump. Har du ingen lämplig utomhuskran eller otillräckligt tryck på den? Då kan det vara intressant att låta borra en brunn med en bevattningspump.

Titta på pop-up-sprinklersystemet du vill installera och kontrollera arbetstrycket. BluNature Pop-Up-sprinklers från BluGarda fungerar bäst under ett tryck på 2 bar. Men det nödvändiga trycket kan vara högre/lägre beroende på hur många pop-up-sprinklers du installerar och antalet grenar du gör.

Tips från BluGarda:
Du kan mäta trycket på din utomhuskran med en tryckmätare. Har du ingen sådan, kan du använda ‘hinktestet’. Mät med en stoppur hur lång tid det tar att fylla en 10-liters hink. På så sätt mäter du inte trycket direkt, utan ‘flödeshastigheten’. Detta är en bra indikator på vilken kapacitet som kommer från dina ledningar och om detta är tillräckligt.

Nödvändiga material för installation av Pop-Up-sprinklersystem

Nedan finns en lista över material som behövs för installation av ett pop-up-sprinklersystem:

  • Pop-up-sprinklers i rätt sprutvinkel (t.ex. 90°, 180° eller 360°)
  • PEX-slangar, även kallade PE-slangar. För underjordisk användning. Se till att slangarna klarar trycket och är tillräckligt flexibla för att kunna böjas
  • Kopplingar (T-kopplingar, böjar, ändkopplingar) som passar din ledningstyp/diameter
  • Kran- eller pumpanslutning beroende på din vattenkälla
  • Eventuellt ett filter om du tar vatten direkt från en dike eller brunn
  • Teflontejp eller packningar för vattentäta anslutningar
  • Grävverktyg (spade)
  • Måttband och markeringssnöre för att markera allt snyggt

Vissa hantverkare rekommenderar en speciell kabelgrävare, men en vanlig spade räcker ofta också. Se bara till att du inte skadar andra ledningar i trädgården. Tvekar du om det finns ledningar i din trädgård? Kontakta då byggritningarna. Det är inte så trevligt om du av misstag skär av trädgårdsbelysningens elkabel mitt i arbetet.

Skapa en trädgårdsplan

Det är bra att göra en skiss av din trädgård. Ange var din gräsmatta ligger, var beläggningen är och var eventuella träd eller buskar står. Rita också in var du vill placera pop-up-sprinklerhuvudena. På så sätt ser du snabbt om sprutytorna överlappar varandra bra. Var realistisk: en pop-up-sprutare täcker inte en hel fotbollsplan. Bättre med flera sprinklers som överlappar varandra lite, än stora områden som blir torra. Har din sprutare till exempel en räckvidd på 5 meter? Låt den då överlappa med nästa sprutare på 4 meter.

Användbara verktyg för att skapa en trädgårdsplan:

4. Steg-för-steg-installation

Platsbestämning

Tänk på vilka delar av din trädgård som behöver bevattning. Finns det delar som får sol varje dag och därför torkar ut snabbare? Eller har du ett gräsmattest område där det alltid är skugga?

Se också om det kan finnas hinder i vägen. Trädgårdsrötter, grusgångar eller staket kan skapa komplikationer. Det är bra att placera sprinklerhuvudena längs kanter eller hörn, så att de fångar så mycket gräs som möjligt. Vid runda trädgårdar krävs det lite mer kreativitet. Du kan också placera en eller flera extra sprinklers i mitten så att detta område också nås.

Grävning och ledningsläggning

Nästa steg är kanske den mest fysiska och tidskrävande delen: grävning. Du skapar smala diken där ledningarna ska ligga. Djupet på dessa diken ligger ofta mellan 10 och 30 centimeter. Djupet beror på storleken på dina pop-up-sprinklers. För BluNature Pop-Up-sprinklers från BluGarda använder du ett djup på 18 centimeter.

Gräv inte onödigt djupt. Tänk på klippningen: du vill inte att sprinklerhuvudet sticker upp över markytan när det är infällt.

När diken är klara lägger du ut rören. Se till att böjarna inte är för skarpa, annars får du knutar. Helst lägger du rören rakt och gör hörn med kopplingar. Endast för långa anslutna delar är det ibland bra att lägga slangen i en liten vinkel. Håll alla anslutningsdelar till hands. Kontrollera om det läcker genom att först göra ett test innan du täcker över allt.

Anslutning till vattenkälla

Här kommer den tekniska delen in i bilden. Du behöver en vattenkälla. Vanligtvis räcker en utomhuskran, men detta kan vara begränsat i kapacitet. För ett större system är en pump från en regntunna eller brunn idealisk. Då reglerar du trycket själv. Testa om trycket är tillräckligt för att trycka upp flera sprinklers samtidigt. Tvekar du? Placera inte för många i en krets. Dela upp det sedan i två eller flera zoner som du aktiverar omväxlande.

Vissa integrerar en automatisk ventil med en timer. På så sätt kan du programmera allt. Vattna varje vecka före soluppgång eller på kvällen efter en varm sommardag? Allt är möjligt. Se alltid till att ha en huvudkran eller avstängningsventil. Det gör underhåll och vinterförberedelser mycket enklare.

Ett smart extra tips: sätt gärna dit en enkel regnmätare eller markfuktighetssensor. På så sätt ger sprutan bara vatten när det verkligen behövs. Det sparar på vattenräkningen och är bättre för miljön.

Sprinklermontering och justering

Nu är det dags för pop-up-sprinklers att dyka upp. Placera varje sprutare på de avsedda T-kopplingarna eller kopplingarna.

Därefter ställer du in sprutvinkeln. Många modeller har en liten skruv eller ring som du kan reglera strålbredden och riktningen med. Har du en modell som sprutar 180°? Då vill du inte att hälften av strålen sprutar mot terrassen. Var tålmodig med denna justering. En halv varv fel kan redan orsaka onödigt blöta väggar.

Är du nöjd med testet? Toppen. Då fyller du diken igen med jord. Tryck försiktigt ner jorden, men inte för hårt. Se till att ledningen eller sprutan inte förskjuts. Ofta ser du efter några dagar att jorden sjunker ner lite. Fyll i dessa ställen så att du behåller en jämn gräsmatta.

5. Vanliga Fel och Tips

  • För få sprinklers: Ibland försöker man täcka hela gräsmattan med för få sprinklers. Detta leder till torra fläckar. Bättre med några extra sprinklerhuvuden än en torr fläck i efterhand.
  • Fel sprutvinkel: Kontrollera alltid att du inte sprutar på väggen, trottoaren eller grannarna. En liten justering av sprutvinkeln kan göra stor skillnad.
  • Ingen dräneringskran: Utan avstängningskran måste du alltid tömma hela systemet vid underhåll. En extra kran kan spara mycket besvär. Du kan placera den i slutet av ditt system.
  • Glömmer att göra det vinterklart: I kallare områden kan ledningar och sprinklers frysa sönder. Genom att tömma systemet eller använda tryckluft förhindrar du isbildning i ledningarna.

6. Underhåll och Årstider

Regelbundna kontroller

När dina pop-up-sprinklers väl ligger bra behöver du lite underhåll. Ändå är det bra att titta då och då om huvuden rör sig fritt. De kan ibland bli igensatta med sand eller inåtväxande gräs. Gå igenom systemet på våren och spola igenom sprinklerhuvudena. Märker du att sprinklerhuvudet inte längre rör sig smidigt upp och ner? Ofta hjälper det att ta bort sprutan ur höljet och spola bort smuts eller borsta bort den med en mjuk borste. Blir sprutan fortfarande igensatt? Kontrollera då filtret i sprinklerhuvudet.

Vinterförberedelser

I områden med frost är det klokt att tömma systemet inför vintern. Vatten som fryser och expanderar kan få ledningarna att spricka. Många bevattningssystem har därför en tappkran eller ett sätt att blåsa tryckluft genom dem. Du ansluter sedan en kompressor, öppnar ventilerna och låter luften torka ledningarna. Låter mer spännande än det är. Det är framför allt viktigt att du inte arbetar med för högt tryck, så att sprutorna inte skadas.

Säsongsbetonade inställningar

Gräsmattor behöver vanligtvis mindre vatten på våren och hösten än mitt i sommaren. Överväg därför att justera bevattningstiderna lite. I april och maj regnar det ofta tillräckligt, så du behöver bara vattna kort (eller inte alls). I juli och augusti är det ofta torrare. Då måste ditt system arbeta lite oftare.

En växande trend är att installera smarta styrenheter med internetanslutning. Dessa enheter hämtar väderprognoser. Vid kraftigt regn pausar de bevattningen. Detta låter högteknologiskt, men installationen av dessa styrenheter blir allt enklare. Det sparar dig mycket tid efter installationen och eventuellt också onödigt vatten. Också praktiskt när du är på semester, för då möts du inte av torrt gräs när du kommer tillbaka.

7. Vattenförbrukning av Sprinklers

Bevattning av din gräsmatta under torra perioder kan ibland ge skeva blickar: det förbrukar onödigt mycket vatten och är ett stort slöseri. Ett bevattningssystem kan nämligen förbruka mycket vatten, särskilt i stora trädgårdar.

Med installationen av pop-up-sprinklers sparar du i de flesta fall vatten jämfört med en vattenslang eller en roterande sprutare. Detta beror på att pop-up-sprinklers ofta fördelar vattnet mycket jämnare. Du kan också sätta på dem vid tidpunkter då minst vatten avdunstar.  Du vattnar så målinriktat och i rätt mängd.

Vill du gå ett steg längre? Överväg en underjordisk regnvattenbrunn. Här sparar du regn som fallit tidigare för att använda senare vid torka. Med rätt pump kan du använda detta för ditt pop-up-system. Inte alla har plats för en sådan tank, men det är ett intressant alternativ för den som vill arbeta miljömedvetet och kostnadseffektivt.

8. Vanliga frågor om installation av pop-up-sprinklers

Är en pop-up-sprutare svår att installera själv?
Det är inte så svårt. Det mesta arbetet ligger i att gräva diken och ansluta ledningarna snyggt. Arbeta stegvis och se till att du har rätt material och kopplingar hemma.

Hur är det med underhållskostnaderna?
Kostnaderna är vanligtvis låga. Ibland är det nödvändigt att byta ut ett filter eller ett sprinklerhuvud som har gått sönder eller blivit igensatt. De flesta system är ganska robusta, särskilt om du tömmer ledningarna på vintern.

Kan jag blanda i näring, som gödselmedel?
Det finns installationer med speciella injektionssystem som blandar i näring i ledningen. För de flesta trädgårdar är separat gödsling (granulat eller flytande) på gräsmattan fortfarande standard.

Jag vill ha en snygg trädgård. Ser man inte pop-up-sprinklersna sen?
Efter installationen ser du bara små runda lock på markytan. De är knappt synliga, särskilt inte om du installerar dem plant och gräset växer lite över kanterna.

9. En Överblick: Vad Har Vi Nu Pratat Om?

Vi började med en förklaring av vad en pop-up-sprutare är. Du vet nu att huvudet gömmer sig i marken och kommer upp genom vattentryck. Vi tittade på varför det är ett smart val om du vill ha en fin gräsmatta utan att behöva vattna själv varje dag.

Sedan gick vi igenom behoven, som ledningar, kopplingar och en pump eller kran. Vi såg att placeringen och grävningen av diken är det mesta arbetet. Med lite tålamod får du en bra grund. Därefter kom sprutorna in i bilden, och hur du ställer in dem i fråga om vinkel och räckvidd. Små detaljer, som en avstängningskran och ett filter, gör systemet säkrare och mer hållbart.

Vi upptäckte också vanliga misstag, som för få sprinklers eller att glömma att tömma systemet på vintern. Underhållet är minimalt, men att kontrollera om det finns igensättningar då och då är viktigt. Dessutom finns det säsongsbetonade justeringar, eftersom en gräsmatta har mer törst i juli än under regniga månader.

En stor fördel med pop-up-sprinklers är bekvämligheten. Med en knapptryckning – eller ett automatiskt program – får din trädgård vatten medan du gör något annat. Vill du vara extra miljövänlig? Överväg en regnvattenkälla. Och om du vill ha det modernt finns det möjlighet att arbeta med appar och väderprognoser.

10. Sammanfattning och Nästa Steg

När du har installerat systemet är du i princip klar för en problemfri grön gräsmatta. Ändå har varje trädgård olika behov. Kanske vill du senare lägga till extra sprinklerhuvuden eller installera automatisering. Det går alldeles utmärkt. Tänk på att kapaciteten hos din ledning eller pump är begränsad, så överdriv inte med att lägga till i all oändlighet.

Om du vill ha mer information om specifika märken eller typer av pop-up-sprinklers finns det otaliga exempel att hitta hos trädgårdscenter och webbutiker. Fråga gärna efter tekniska detaljer eller bläddra igenom online-recensioner där människor delar med sig av sina erfarenheter. På så sätt ser du hur andra installerar sina system och vad de stöter på när de underhåller dem.

Bästa tidpunkten att börja?

Det finns ingen bättre tidpunkt än nu att börja planera! Oavsett vilken årstid det är kan du alltid börja planera ditt pop-up-bevattningssystem. De idealiska tiderna för installation är från våren till hösten. På vintern kan det vara lite kallt eller marken kan vara frusen. Så gör en plan för din trädgård och planera en dag för grävning, så har du nytta av det i många år framöver.

Har du fler frågor, eller vill du senare ha mer information om specifika inställningar? Då kan du alltid söka efter online-handledningar eller prata med en trädgårdsmästare. Möjligheterna är oändliga (och ja, nu får det ordet vara med, för det finns få begränsningar för vad du kan göra). Njut av en vacker, grön gräsmatta och av den extra fritid du får. Skål för en trädgård utan att behöva släpa runt på den gamla vattenkannan.

Användbara webbplatser och onlineverktyg

Trädgårdsplanerare:

 

BluNature Pop-Up-system från BluGarda:

 

Bevattningsdatorer:

Innehåll artikel

Tillbaka till blogg